Grondstoffen en kleuren mengen

Bij het maken van glas is de kwaliteit van de grondstoffen van groot belang. De primaire grondstoffen zijn zand, kalk, soda en potas. Ook de verhouding waarin deze grondstoffen worden gebruikt speelt bij het maken van glas een cruciale rol. Alleen bij de juiste onderlinge verhouding van deze grondstoffen ontstaat er daadwerkelijk kwaliteitsglas. Glas is van oorsprong helder en kleurloos. Om het glas van kleur te voorzien maakt de glasblazer gebruik van verschillende metaaloxiden. Elke afzonderlijke metaaloxide zorgt ervoor dat het glas een andere kleur krijgt. Speciale kleuren ontstaan door metaaloxides met elkaar te combineren.

Productieproces

Het glas blazen en vormen

In een oven worden de grondstoffen in de juiste samenstelling verwarmd totdat een roodgloeiende, dikke en vloeibare massa ontstaat. Deze massa wordt weer afgekoeld en in stukken, zogenaamde druppels, geknipt. Iedere druppel wordt gebruikt om iets van te blazen. Glasblazen is een moeilijke techniek, die veel geduld en ervaring vereist. Bij het blazen wordt de blaaspijp regelmatig gedraaid en vaak boven een gasbrander gehouden om het glas op temperatuur te houden. Door rustig lucht in een blaaspijp te blazen ontstaat een bel die met de hand, scharen en tangen kan worden gevormd. Tijdens het vormingsproces worden metaaloxiden toegevoegd om het glas een kleur te geven.

Het glas slijpen en afwerken

Wanneer de vorm van het glasobject klaar is, wordt er een kerf vlak achter de blaaspijp in het glasobject gemaakt. Hier wordt later het glasobject van de blaaspijp afgebroken. Met een stukje heet glas wordt een stalen staf (pontil) aan de bodem van het glasobject vastgemaakt. De kerf wordt vervolgens afgekoeld waardoor er scheurtjes ontstaan en het glasobject van de blaaspijp kan worden afgetikt. Op de plek van de blaaspijp zit nu een gat dat weer wordt verwarmd en verder afgewerkt. Zodra dat gereed is, wordt het glasobject van de pontil afgetikt en gaat het de koeloven in. Het breukvlak van de pontil wordt later samen met de andere oneffenheden weggeslepen.

Kwaliteitscontrole

Voordat een glasobject de glasstudio verlaat, wordt het onderworpen aan een grondige kwaliteitscontrole. Het hele proces van het maken van glaskunst is en blijft ambachtelijk handwerk. De glasobjecten verschillen daarom altijd onderling van kleur en grootte.